#4 Skóciai Szent Margit: magyar származású skót királynő

Róla eddig miért nem tudtam szinte semmit? Egy lenyűgöző kalandregény vagy film is lehetne Skóciai Szent Margit történetéből. “Wow!”- mondogattam, miközben az életéről olvastam. Élete és hite nagyobb hatással volt a korabeli Skóciára, mint azt bárki is sejtené. Szerénysége és vallásos hite még életében szent példaként állt az emberek előtt. Margit megmutatta, hogy a szelíd erőkkel épp úgy lehet birodalmat építeni, mint hadsereggel… Következő példaképünk Skóciai Szent Margit!

Skóciai Szent Margit
(Nádasd, Magyar Királyság, 1047. június 10. – Edinburgh, Skócia, 1093. november 16.) magyar származású skót királynő

3 x 3 Szent Margitról:

3 dolog, amit tudnod kell:

  • III. Malcolm második feleségeként nagy befolyást gyakorolt a kora középkori Skócia egészére, ám legfőképpen hitéleti munkássága jelentős, mivel megismertette a római katolikus liturgián alapuló kereszténységet Skóciával.
  • Apja, Edward herceg száműzetése során eljutott a Magyar Királyságba, I. István udvarába. 30-40 évet töltött itt és Agátát vette feleségül, akit Szent István király lányaként vagy húgaként tart számon a hagyomány. Az Ő házasságukból született Margit.
  • A Magyar Királyság területén nevelkedett királynét a skót nép azonnal szentként kezdte el tisztelni, IV. Ince pápa avatta szentté 1261-ben.

3 dolog, ami miatt felnézünk rá:

  1. Hatására férje, a korábban vad király elhagyta durva szokásait. Egész környezete megváltozott Margit körül. Férje annyira becsülte szerénységét és vallásosságát, hogy minden imakönyvét arannyal és ezüsttel borítottatta be.
  2. Margit azt a nézetet képviselte az általa összehívott zsinaton, hogy – jóllehet valamennyien bűnös emberek vagyunk — ha valaki meggyónt, megbánta bűneit, megtette az elégtételt, és hittel járul a szentáldozáshoz, az a Szentírás szerint nem ítéletre, hanem bűnei bocsánatára méltó.
  3. Skócia népe hálás szeretettel tisztelte Margit királynőt, aki templomokat és kolostorokat épített, és minden nyomorúságos szenvedőn segített.

3 érdekesség:

  1. Margit az angol királynők ősanyja lett azáltal, hogy leánya, Matild, Hódító Vilmos legkisebb fiának, I. Henriknek lett a felesége. A modern angol monarchia Margit királynőn keresztül vérségi kapcsolatát visszavezetheti a magyar Szent Istvánig és a középkori angolszász királyokig.
  2. Kápolnája az edinburgh-i vár egyik legbecsesebb műemléke
  3. Margit és Malcolm földi maradványait a reformáció idején Spanyolországba menekítették, az Escorial templomában nyugszanak.

#powderhistory #holistichistory #powderpower #history #52nő #52women #híresmagyarnők #skociaiszentmargit

Köszöntelek az oldalon!

Cseh Ádám vagyok, történelemimádó, történészhallgató, vállalkozó. A Holistic History alapítója. Az 52 magyar nő gondolata egy baráti beszélgetéssel indult: fel tudsz sorolni 10 híres magyar nőt? Megküzdöttünk vele. Pedig a történelmünk bővelkedik kiemelkedő Nőkben. Ezzel kezdetét vette a projekt, mely 52 héten át, 52 nőt mutat be, akiket ismerned kell. Kellemes időtöltést kívánok hozzá!

Értesülj első kézből!

Kövess a közösségi médiában!

Hasonló tartalmak

Elérhetőségek

Küldetésünk

Szeretjük a történelmet, és szeretjük azokat is, akik velünk együtt szeretik. Napjainkban sok a megosztó kérdés a történelem háza táján, ebben szeretnénk segíteni, jelzőfénnyé válni idővel. Tartalmakkal, érzelmekkel, termékekkel.

A vállalkozás létrehozását és fejlesztését a „Vállalkozó Start” program keretében
az OFA Nonprofit Kft. támogatta. A támogatás forrását a Nemzeti Foglalkoztatási Alap biztosította.