#7 Salkaházi Sára

Számomra Ő az ego mentesség és az önfeláldozás példaképe. A karácsonyi készülődés közepette arra emlékeztet, hogy én is tudok tenni az elesettekért és ez felelősségem is. Híres lehetett volna, de feladta terveit, hogy másokat szolgáljon. Így nem csak híres lett, de halhatatlan is.

Boldog Salkaházi Sára

(Kassa, 1899. május 11. – Budapest, 1944. december 27.)
író, apácanővér, emberjogi aktivista, vértanú

3 x 3 Salkaházi Sáráról:

3 dolog, amit tudnod kell:

  1. 1927-ben ismerkedett meg a Slachta Margit alapította Szociális Testvérek Társasága rend kassai tagjaival, amelynek végül apáca nővérként tagja lett. 1941 elejétől a Katholikus Dolgozó Nők és Leányok Szövetsége országos vezetője
  2. A Szociális Testvérek mintegy ezer zsidó üldözöttet bújtattak a háború során, közülük majdnem százat személyesen Sára nővér mentett meg. 1944. December 27-én zsidók után kutató nyilasok körbevették az otthont és Sára nővért 5 társával együtt a Dunába lőtték
  3. 2006. szeptember 17-én a Szent István-bazilika előtti téren avatták boldoggá tízezres tömeg előtt. Ez volt az első Magyarországon celebrált boldoggá avatás 1083, Szent István és Imre herceg boldoggá és szentté avatása óta

3 dolog, ami miatt felnézünk rá:

  1. Sára korában a nőknek rendkívül nehéz volt függetlenséget elérni. Ő mégis feladta írói szabadságát azért, hogy az egyház kötelékébe lépve a szegényeknek és a munkásoknak szentelhesse életét. Többnyire a kisebbségbe került magyarokról, a szegény munkásokról és nyomorban élő munkanélküliekről írt.
  2. Hatalmas munkát végzett, a karitász vezetésén kívül heti huszonhat órában tanított, gyermekkonyhát, kegytárgyüzletet, szegényházat felügyelt, és szerkesztette a Katholikus nő című folyóiratot.
  3. Bár német származású volt náciellenességét egy szimbolikus gesztussal is kifejezte: 1942-ben, abban az időszakban, amikor a németbarátság következtében sokan visszavették eredeti német nevüket, németes nevét Schalkháziról Salkaházira magyarosította. A hitleri eszmék mellett határozottan elvetette a kommunizmust is.

3 érdekesség:

  1. 1922–23 fordulóján néhány hónapig eljegyzett menyasszony volt, de visszaküldte a gyűrűt vőlegényének.
  2. 1937-ben a Brazíliában élő magyar bencések szociális testvéreket kértek missziós munkára. Sára majdnem kiment, de a hamarosan kitörő háború ezt megakadályozta.
  3. Hősies embermentő tevékenységéért a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet 1969-ben felvette a Világ Igazai közé.

Olvasnál még róla? https://szitkonyvek.hu/termek/528

Meglátogatnál egy hozzá kapcsolódó helyet?

https://www.kosice.sk/hu

Készítők:

#powderhistory #holistichistory #powderpower #history #52nő #52women #híresmagyarnők #salkahazisara

Köszöntelek az oldalon!

Cseh Ádám vagyok, történelemimádó, történészhallgató, vállalkozó. A Holistic History alapítója. Az 52 magyar nő gondolata egy baráti beszélgetéssel indult: fel tudsz sorolni 10 híres magyar nőt? Megküzdöttünk vele. Pedig a történelmünk bővelkedik kiemelkedő Nőkben. Ezzel kezdetét vette a projekt, mely 52 héten át, 52 nőt mutat be, akiket ismerned kell. Kellemes időtöltést kívánok hozzá!

Értesülj első kézből!

Kövess a közösségi médiában!

Hasonló tartalmak

Elérhetőségek

Küldetésünk

Szeretjük a történelmet, és szeretjük azokat is, akik velünk együtt szeretik. Napjainkban sok a megosztó kérdés a történelem háza táján, ebben szeretnénk segíteni, jelzőfénnyé válni idővel. Tartalmakkal, érzelmekkel, termékekkel.

A vállalkozás létrehozását és fejlesztését a „Vállalkozó Start” program keretében
az OFA Nonprofit Kft. támogatta. A támogatás forrását a Nemzeti Foglalkoztatási Alap biztosította.