#10 Kéthly Anna: magyar szociáldemokrata politikus, az Országgyűlés második női képviselője

Anyai dédnagyapám révén személyesen is érintett vagyok a következő példaképünk kapcsán, aki az értékei melletti bátor kiállással ihletett meg minket. Nagymamám sokszor mesélt Dédnagyapámról, aki jogászként és elkötelezett szociáldemokrata politikusként többször vendégül látta lakásukban Kéthly Annát. Szervezték az újjáéledő szociáldemokrata pártot a háború után. A veszélyek és óvatosságra intő jelek ellenére vállalták értékeiket, aminek végül a kommunista hatalomátvétel után meg is lett az “eredménye”: kisemmizettség, üldözöttség. Bátorságuk előtt hajtunk fejet következő írásunkkal.

Kéthly Anna

(Budapest, 1889. november 16. – Blankenberge, Belgium, 1976. szeptember 7.)
magyar szociáldemokrata politikus, az Országgyűlés második női képviselője, 1922-től 1948-ig parlamenti képviselő. Az 1956-os forradalom idején újjáalakult Magyarországi Szociáldemokrata Párt elnöke és a harmadik Nagy Imre-kormány államminisztere.

3 x 3 Kéthly Annáról:

3 dolog, amit tudnod kell:

  1. Kéthly Anna 1922-es választásokon lett Magyarország második női országgyűlési képviselője. Azonban ő volt az első, aki mandátumát több választáson keresztül is megtartotta. Másfél évtizeden keresztül ő volt az egyetlen képviselőnő a parlamentben.
  2. 1945-től egészen 1948-ig a Nemzetgyűlés, majd az Országgyűlés alelnöke lett. Egyben ő lett pártja parlamenti frakciójának a vezetője. 1949-től, a kommunista hatalomátvétel után Kéthly 4 évet töltött börtönben, ítélet nélkül, végül életfogytiglanra és teljes vagyonelkobzásra ítélték.
  3. 1956. október 23-án forradalom kezdődött a szovjet típusú rendszer ellen. A szociáldemokrata párt újjáalakult, elnöke Kéthly Anna lett. Őt nem kompromittálta semmilyen együttműködés a kommunistákkal, és ő volt a legtekintélyesebb az itthon maradt vezetők közül. A november 3-án megalakult harmadik Nagy Imre-kormányban államminiszteri posztot kapott.

3 dolog, ami miatt felnézünk rá:

  1. A társadalmi problémák hangoztatója mellett a zsidótörvények éles bírálójává is vált. Egyre inkább a németek elleni összefogásra buzdított. Kereste a lehetőséget a polgári erők összefogására, és ezáltal a háborúból való kilépésre. 1943-44 telén többször tárgyalt Peyer Károllyal együtt angolbarát politikusokkal, a háborúból való kilépés érdekében.
  2. Az 1942-es újvidéki vérengzés ellen Bajcsy-Zsilinszky Endrével együtt emelte fel a szavát, követelte a tettesek felelősségre vonását.
  3. Már fiatalon dolgoznia kellett, munka mellett végezte el a négy polgári iskolát. Ezután gyors- és gépírói, majd könyvelői képesítést szerzett.

3 érdekesség:

  1. Amikor barátai azt tanácsolták neki, hogy az újvidéki vérengzést firtató ügyekbe ne ártsa bele magát, akkor tette híres kijelentését: „Aki fél, menjen cukrászkisasszonynak!”. Bátorságáért párttársa, Böhm Vilmos később a magyar politika Jeanne d’Arc-jának nevezte.
  2. Mint az ellenzék egyik vezéregyéniségét, előbb a németek, majd a nyilasok keresték, de nem tudták elfogni. Egy Nógrád megyei kis faluban bujkált, hamis papírokkal és személyazonossággal.
  3. A Szocialista internacionálé és a belga szociáldemokraták segítségével Brüsszelben telepedett le. Emellett 1957-től a Londonban megjelenő (emigráns) Népszava főszerkesztője volt 1964-ig.

Olvasnál még róla?

https://www.libri.hu/konyv/Szabadsagot-Magyarorszagnak-14.html

Meglátogatnál egy hozzá kapcsolódó helyet?

https://www.belgiancoast.co.uk/en/blankenberge

Készítők:

#powderhistory #holistichistory #powderpower #history #52nő #52women #híresmagyarnők #kethlyanna

Köszöntelek az oldalon!

Cseh Ádám vagyok, történelemimádó, történészhallgató, vállalkozó. A Holistic History alapítója. Az 52 magyar nő gondolata egy baráti beszélgetéssel indult: fel tudsz sorolni 10 híres magyar nőt? Megküzdöttünk vele. Pedig a történelmünk bővelkedik kiemelkedő Nőkben. Ezzel kezdetét vette a projekt, mely 52 héten át, 52 nőt mutat be, akiket ismerned kell. Kellemes időtöltést kívánok hozzá!

Értesülj első kézből!

Kövess a közösségi médiában!

Hasonló tartalmak

Elérhetőségek

Küldetésünk

Szeretjük a történelmet, és szeretjük azokat is, akik velünk együtt szeretik. Napjainkban sok a megosztó kérdés a történelem háza táján, ebben szeretnénk segíteni, jelzőfénnyé válni idővel. Tartalmakkal, érzelmekkel, termékekkel.

A vállalkozás létrehozását és fejlesztését a „Vállalkozó Start” program keretében
az OFA Nonprofit Kft. támogatta. A támogatás forrását a Nemzeti Foglalkoztatási Alap biztosította.