#1 Hugonnai Vilma: Az első magyar orvosnő.

Az egész úgy kezdődött, hogy ültünk valahol és beszélgettünk. Feljött egy kérdés: Fel tudsz sorolni 10 híres magyar nőt? Megküzdöttünk vele. Pedig a történelmünk bővelkedik kiemelkedő Nőkben. Ezzel kezdetét vette a projekt, mely 52 héten át, 52 nőt mutat be, akiket ismerned kell. Röviden, 2-3 percben, két nyelven.

Embert próbáló időkben is helytállt emberek adhatnak nekünk hitet és erőt a kitartáshoz. Az egészségügyi dolgozók iránti tiszteletünk jeléül kezdődjön a POWDER POWER sorozat az első magyar orvosnővel.

Gróf szentgyörgyi Hugonnai Vilma
(Nagytétény, 1847. szeptember 30. – Budapest, Kőbánya, 1922. március 25.)
az első magyar orvosnő.

3 x 3 Hugonnai Vilmáról:

3 dolog, amit tudnod kell:

  1. az első magyar orvosnő, aki diplomáját a Zürichi Egyetemen szerezte 1879-ben
  2. a magyar nőképzés kiemelkedő alakja, az Országos Nőképző Egyesület tanítója
  3. a női egyenjogúság élharcosa, két fontos írása: A Nőmozgalom Magyarországon, A nő, mint háziorvos

3 dolog, ami miatt felnézünk rá:

  1. 34 évesen, a második magyar nőként érettségizett, az egyetemi képzés megkezdését külső segítség nélkül, saját erejéből, többek között ékszerei eladásából finanszírozta. Olyannyira jól ment neki az iskola, hogy rögtön állást ajánlottak neki a fiziológiai intézetben, harmadévesen pedig már a klinikán is bevonták a munkába.
  2. a svájci diploma megszerzése után 20 éven keresztül küzdött diplomája elfogadtatásáért, míg végül jóváhagyták, ekkor 1897-ben 50 éves volt
  3. sokszor ingyen gyógyította a rászoruló betegeket

3 érdekesség:

  1. Arról, hogy a svájci egyetemre 1864-től nőket is felvettek, Jókai Hon című lapjában olvasott. Ő volt a második. Nem mellékesen: Az első nő, aki kérte és megkapta ezt a lehetőséget, az orosz Nagyezsda Szuszlova volt.
  2. első férfi páciense később a második férje lett: Wartha Vince vegyész-akadémikus
  3. 1914-ben, akkor már 67 éves korában még elvégezte a katonaorvosi tanfolyamot

Olvasnál még róla? https://www.libri.hu/konyv/kertesz_erzsebet.vilma-doktorasszony.html

Készítők:

Köszöntelek az oldalon!

Cseh Ádám vagyok, történelemimádó, történészhallgató, vállalkozó. A Holistic History alapítója. Az 52 magyar nő gondolata egy baráti beszélgetéssel indult: fel tudsz sorolni 10 híres magyar nőt? Megküzdöttünk vele. Pedig a történelmünk bővelkedik kiemelkedő Nőkben. Ezzel kezdetét vette a projekt, mely 52 héten át, 52 nőt mutat be, akiket ismerned kell. Kellemes időtöltést kívánok hozzá!

Értesülj első kézből!

Kövess a közösségi médiában!

Hasonló tartalmak

Elérhetőségek

Küldetésünk

Szeretjük a történelmet, és szeretjük azokat is, akik velünk együtt szeretik. Napjainkban sok a megosztó kérdés a történelem háza táján, ebben szeretnénk segíteni, jelzőfénnyé válni idővel. Tartalmakkal, érzelmekkel, termékekkel.

A vállalkozás létrehozását és fejlesztését a „Vállalkozó Start” program keretében
az OFA Nonprofit Kft. támogatta. A támogatás forrását a Nemzeti Foglalkoztatási Alap biztosította.