#6 Szepes Mária: magyar író, forgatókönyvíró, költő és színész

A tudatunk és a nyitottságunk folyamatos szélesítését alapvető értéknek gondoljuk. Bár a test helyhez kötött, a szellem és a lélek szabadon szárnyalhat. Mit tehetünk azért, hogy ez sikerüljön? Bölcsességben utat mutat a következő példaképünk, aki 112 éve ezen a napon született.

3 x 3 Szepes Máriáról:

3 dolog, amit tudnod kell:

  1. 1946-ban jelent meg A Vörös Oroszlán című misztikus regénye, amely világhírűvé tette nevét.
  2. 1948-ban a kiadók államosítása után könyveit bezúzták és azok 40 évig nem jelenhettek meg. Alternatív kifejezési útjaként alkotta meg a Pöttyös Panni sorozatot, melyen generációk nőttek fel.
  3. Műveinek köszönhetően a magyar sci-fi egyik megalapozójának is tartják.

3 dolog, ami miatt felnézünk rá:

  1. A kommunista hatalomátvétel után lakásukban földalatti kulturális mozgalomat alakítottak ki és betiltott könyveket fordítottak.
  2. Életét átjárja a sorsba való belenyugvás és a türelem, mely szerinte a gyógyulás alapja. Rengeteg művét tudatosan a fióknak írta, várva, hogy egyszer majd megjelenhessenek.
  3. Alapítója és haláláig a fővédnöke volt az 1997-ben indult SZINTÉZIS Szabadegyetemnek.

3 érdekesség:

  • 1930-ban ment férjhez Szepes Bélához, Magyarország első síugró bajnokához, gerelyhajító olimpikonhoz és grafikushoz, aki 1986-ban bekövetkezett haláláig támasza, szellemi és lelki társa maradt.
  • 1933-ig a náci párt hatalomra kerüléséig 3 éven keresztül Berlinben laktak, dolgoztak, tanultak.
  • A 2. világháborút Viktor bátyjával leányfalui nyaralójukban vészelték át. Úgy tudtak kiszökni a városból, hogy bátyja, aki jógagyakorlatainak köszönhetően irányítani tudta szívműködését, „rosszul lett” és mentő kihozta őket Budapestről.

Olvasnál még róla?

https://www.libri.hu/konyv/Emberek-es-jelmezek-37.html

Készítők:

#powderhistory #holistichistory #powderpower #history #52nő #52women #híresmagyarnők #szepesmaria

Köszöntelek az oldalon!

Cseh Ádám vagyok, történelemimádó, történészhallgató, vállalkozó. A Holistic History alapítója. Az 52 magyar nő gondolata egy baráti beszélgetéssel indult: fel tudsz sorolni 10 híres magyar nőt? Megküzdöttünk vele. Pedig a történelmünk bővelkedik kiemelkedő Nőkben. Ezzel kezdetét vette a projekt, mely 52 héten át, 52 nőt mutat be, akiket ismerned kell. Kellemes időtöltést kívánok hozzá!

Értesülj első kézből!

Kövess a közösségi médiában!

Hasonló tartalmak

Elérhetőségek

Küldetésünk

Szeretjük a történelmet, és szeretjük azokat is, akik velünk együtt szeretik. Napjainkban sok a megosztó kérdés a történelem háza táján, ebben szeretnénk segíteni, jelzőfénnyé válni idővel. Tartalmakkal, érzelmekkel, termékekkel.

A vállalkozás létrehozását és fejlesztését a „Vállalkozó Start” program keretében
az OFA Nonprofit Kft. támogatta. A támogatás forrását a Nemzeti Foglalkoztatási Alap biztosította.