Az ezüstszegecs legendája

AZ EZÜSTSZEGECS LEGENDÁJA

Az 1893. évi XIV. törvénycikk elrendelte új hidak építését.

Ferenc József nemcsak „legkegyelmesebben hozzájárulni méltóztatott”, hogy a Fővám téri hidat róla nevezzék el, királyi kezével fejezte be a munkálatokat 1896. október 4-én.
Dániel Ernő miniszter (Kiss Ernő aradi vértanú unokája) megkérte a királyt, nyomja meg a gombot, ezzel elindított egy sűrített levegős pörölyt, ami 4 tonna erejével ütötte be az utolsó, színezüst szegecset.

Hódolatukat kegyelmesen fogadom, és valamint összes birodalmam népeinek, ugy a magyarnak is jóvoltát mindig szivemen hordom.”

Felhangzott az éljenzés. Azóta a szegecset ellopták, a hidat felrobbantották, átnevezték, újraépítették. Csak az áramlás állandó a város két oldala között.

Írta: Battay Máté

Írta: Battay Máté

Kiemelt kép forrása: Fortepan / Plohm József

A novella a 100 szóban Budapest 2021-es kiadványában jelent meg.

(Forrás: https://budapest.in100words.eu/sites/in100words.eu/files/book/budapest-100-words/2021/100szo_2021_lq_web.pdf)

Köszöntelek az oldalon!

Cseh Ádám vagyok, történelemimádó, történészhallgató, vállalkozó. A Holistic History alapítója. Az 52 magyar nő gondolata egy baráti beszélgetéssel indult: fel tudsz sorolni 10 híres magyar nőt? Megküzdöttünk vele. Pedig a történelmünk bővelkedik kiemelkedő Nőkben. Ezzel kezdetét vette a projekt, mely 52 héten át, 52 nőt mutat be, akiket ismerned kell. Kellemes időtöltést kívánok hozzá!

Értesülj első kézből!

Kövess a közösségi médiában!

Hasonló tartalmak

Elérhetőségek

Küldetésünk

Szeretjük a történelmet, és szeretjük azokat is, akik velünk együtt szeretik. Napjainkban sok a megosztó kérdés a történelem háza táján, ebben szeretnénk segíteni, jelzőfénnyé válni idővel. Tartalmakkal, érzelmekkel, termékekkel.

A vállalkozás létrehozását és fejlesztését a „Vállalkozó Start” program keretében
az OFA Nonprofit Kft. támogatta. A támogatás forrását a Nemzeti Foglalkoztatási Alap biztosította.