#5 Amrita Sérgil: magyar származású indiai festőművész.

Vannak közösségi normák, amik nem segítik egymás elfogadását. Kényelmesek és a biztonság illúzióját keltik, de közben elszakítanak minket egymástól. Következő Hősnőnk odafordult a szegényekhez és nincstelenekhez és művészetét használta arra, hogy rámutasson olyan társadalmi normákra, amelyek felett eljárt az idő. Bátorsága és eltökéltsége példa számunkra ebben az erőfeszítésben.

Amrita Sérgil
(Budapest, 1913. január 30. – Lahor, 1941. december 5.)
magyar származású indiai festőművész.

3 x 3 Amrita Sérgilről:

3 dolog, amit tudnod kell:

  1. Hazánkban életművét kevésbé ismerik, viszont Indiában a 20. század egyik legnagyobb modern festőjeként tartják számon. Halála után festményeit Indiában nemzeti kinccsé nyilvánították.
  2. Művészetére nagyban hatottak gyermekkori magyar élményei, az édesanyjától hallott népdalok és népmesék, a népviseletek és a magyar táj. (Ezek nyomán született leghíresebb, a Falusi piac című képe).
  3. Már Magyarországon is tanult festegetni, nagybátyja Baktay Ervin útmutatásával, aki folyamatosan egyengette útját.

3 dolog, ami miatt felnézünk rá:

  1. Elsőként örökítette meg a nincsteleneket és páriákat, ami akkoriban nem csak úttőrő, de merész tett is volt, hiszen szembe ment a közösségi normákkal. Felháborította a kasztrendszer és a nők társadalmi életből való kiközösítése. Kiemelkedő szerepet játszott a nők emancipálásában is: művészetével kiharcolta, hogy a nők iskolába járhassanak és alkothassanak, ami korábban a férfiak kiváltsága volt.
  2. Leghíresebb festményei közé a nőkről készült meztelen képek és a nincstelen páriákat ábrázoló vászni számítanak. Fiatal lányok című festményével 1933-ban elnyerte a párizsi Szalon aranyérmét, így Amrita Sérgil lett az egyetlen ázsiai és a legfiatalabb festő, akit a Szalon tagjává választottak.
  3. Az 1938-ban festett Falusi piac című képét 69 millió rúpiáért vásárolta meg egy indiai üzletember, Nand Khemka. Ezzel a kép India legdrágább festményei közé került.

3 érdekesség:

  1. Az Amrita nevet amritról, az örök élet nektárjáról, illetve a hinduizmusban ezen a néven, a zoroasztrianizmusban Amirita néven létező kis istennőről kapta. Magyar keresztneve Dalma volt.
  2. 1938-ban Magyarországra utazott, hogy újra találkozzon gyerekkori szerelmével, Egan Viktor orvostanhallgatóval, aki első unokatestvére volt. Szülei tiltakozása ellenére 1938. július 16-án a fiatalok összeházasodtak. Ekkoriban egy ideig Kiskunhalason is éltek, mivel férjét katonaorvosnak osztották be a helyi kerékpáros zászlóaljnál. Itt festette egyik legismertebb alkotását, Vidéki piac (1938) címmel.
  3. Nagyon művelt nő volt. Jól ismerte Baudelaire, Verlaine költészetét, Dosztojevszkij, Thomas Mann, James Joyce, D. H. Lawrence és a modern magyar írók, például Szabó Dezső regényeit és rajongásig szerette Ady Endre költészetét.

Olvasnál még róla?

https://www.goodreads.com/en/book/show/338871.Amrita_Sher_Gil

Meglátogatnál egy hozzá kapcsolódó helyet?

http://ngmaindia.gov.in/

Készítők:

#powderhistory #holistichistory #powderpower #history #52nő #52women #híresmagyarnők #amritashergil

Köszöntelek az oldalon!

Cseh Ádám vagyok, történelemimádó, történészhallgató, vállalkozó. A Holistic History alapítója. Az 52 magyar nő gondolata egy baráti beszélgetéssel indult: fel tudsz sorolni 10 híres magyar nőt? Megküzdöttünk vele. Pedig a történelmünk bővelkedik kiemelkedő Nőkben. Ezzel kezdetét vette a projekt, mely 52 héten át, 52 nőt mutat be, akiket ismerned kell. Kellemes időtöltést kívánok hozzá!

Értesülj első kézből!

Kövess a közösségi médiában!

Hasonló tartalmak

Elérhetőségek

Küldetésünk

Szeretjük a történelmet, és szeretjük azokat is, akik velünk együtt szeretik. Napjainkban sok a megosztó kérdés a történelem háza táján, ebben szeretnénk segíteni, jelzőfénnyé válni idővel. Tartalmakkal, érzelmekkel, termékekkel.

A vállalkozás létrehozását és fejlesztését a „Vállalkozó Start” program keretében
az OFA Nonprofit Kft. támogatta. A támogatás forrását a Nemzeti Foglalkoztatási Alap biztosította.