#2 Blaha Lujza: magyar színésznő, „a nemzet csalogánya”

Cikksorozatunk következő legendás alakját a színész- és előadóművész társadalom iránti szolidaritásunk jeleként választottuk. A kultúra épp oly fontos tagja világunknak, mint a tudomány. Képviselőik nélkül kevesebbek és boldogtalanabbak lennénk. Következzen hát a nemzet csalogánya, Blaha Lujza!

Blaha Lujza (született Reindl Ludovika) (Rimaszombat, 1850. szeptember 8. – Budapest, Erzsébetváros, 1926. január 18.) magyar színésznő, „a nemzet csalogánya”

3 x 3 Blaha Lujzáról:

3 dolog, amit tudnod kell:

  1. Első férjével, a 37 éves Blaha János cseh származású karmesterrel 16 évesen esküdött 1866 februárjában, Szabadkán. Tőle kapta zenei képzését. A korrepetitor szép és tehetséges tanítványa kedvéért még magyarul is megtanult. Hálából neje élete végéig viselte nevét.
  2. A magyar népszínmű, mint stílus legmeghatározóbb képviselője. A Népszínház felvirágoztatója.
  3. 1920. március 20-án a székesfővárosi Közmunkák Tanácsa a Népszínház előtti teret Blaha Lujza-térnek nevezte el 70. születésnapja alkalmából.

3 dolog, ami miatt felnézünk rá:

  1. Bécsi vendégjátéka ismertté tette őt az osztrák operettvilág körében. A Carltheater szerződtetni szerette volna, ám Blaháné visszautasította az ajánlatot, azzal az indokkal, hogy ő magyar színésznő akar maradni.
  2. 1901-ben szerepelt Pekár Gyula ismeretterjesztő mozgókép sorozata, A táncz egyes jeleneteiben, melyet az utókor az első magyar film alkotásként tart számon.
  3. 1901-ben indította útjára a Nemzeti Színház az örökös tagság intézményét, ezt elsőként Blaha Lujza kapta meg, akit 1901. március 2-án Széll Kálmán miniszterelnök tüntetett ki a címmel.

3 érdekesség:

  1. Először 1856. április 22-én, hat évesen lépett színpadra az esztergomi Fürdő Szállóban.
  2. Budapesti látogatásakor még a walesi herceg sem mulasztotta el megnézni őt a Népszínházban egy „piros csizmás” szerepében. Sőt, le sem bírta venni szemét a színpadról. Egy-egy dalt páholyából kihajolva hallgatott, majd lelkesen tapsolt, hogy megismételjék. A trónörökös el volt ragadtatva, s felvonás közben gróf Károlyi István kíséretében lement a színpadra, hogy Blahánét személyesen is megismerje, és átadja neki a magával hozott bokrétát.
  3. 1926-ban, tüdőgyulladásban halt meg. A Nemzeti Színház előcsarnokában ravatalozták fel, kétszáz cigányzenész játszotta a dalait. A híres pályatársak és politikusok mellett mintegy százezer fős tömeg kísérte a Kerepesi úti temetőbe, már-már életveszélyes tolongás közepette.

Köszöntelek az oldalon!

Cseh Ádám vagyok, történelemimádó, történészhallgató, vállalkozó. A Holistic History alapítója. Az 52 magyar nő gondolata egy baráti beszélgetéssel indult: fel tudsz sorolni 10 híres magyar nőt? Megküzdöttünk vele. Pedig a történelmünk bővelkedik kiemelkedő Nőkben. Ezzel kezdetét vette a projekt, mely 52 héten át, 52 nőt mutat be, akiket ismerned kell. Kellemes időtöltést kívánok hozzá!

Értesülj első kézből!

Kövess a közösségi médiában!

Hasonló tartalmak

Elérhetőségek

Küldetésünk

Szeretjük a történelmet, és szeretjük azokat is, akik velünk együtt szeretik. Napjainkban sok a megosztó kérdés a történelem háza táján, ebben szeretnénk segíteni, jelzőfénnyé válni idővel. Tartalmakkal, érzelmekkel, termékekkel.

A vállalkozás létrehozását és fejlesztését a „Vállalkozó Start” program keretében
az OFA Nonprofit Kft. támogatta. A támogatás forrását a Nemzeti Foglalkoztatási Alap biztosította.